Izložba fotografija „Jurij Gagarin“ u Tehničkom muzeju

U petak, 8. travnja 2011. u 12 sati u Tehničkom muzeju u Zagrebu otvoriti će se izložba fotografija Jurij Gagarin. Izložba je posvećena pedesetoj obljetnici leta prvog čovjeka u svemir a priređena je u suradnji sa Veleposlanstvom Ruske Federacije u Zagrebu.

Prije pola stoljeća, 12. travnja 1961. prvi astronaut Jurij Gagarin ostvario je povijesni let i svemirskim brodom Vostok – 1  za 108 minuta obletio Zemlju. Ovaj izuzetan događaj široko je odjeknuo u cijelom svijetu i ušao je u povijest kao jedan od najpoznatijih događaja 20. stoljeća a Jurij Gagarin postao je omiljen na svim kontinentima. Time je otvorena era svemirskih letova s ljudskom posadom. Počela je realizacija tisućljetnih nada i snova nebrojenih generacija da se vinu u svemir i da vide naš planet iz svemirske perspektive. Mnogima je Jurij Gagarin donio nadahnuće i nadu u bolji i ljepši svijet.

Na izložbi su predstavljene fotografije koje prikazuju Jurija Gagarina prije i poslije njegovog povijesnog leta, njegove roditelje i obitelj, njegove kolege astronaute, svemirski brod i raketu koja ga je ponijela u svemir. Fotografije su vlasništvo Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu.

Na izložbi je predstavljena i maketa rakete-nosača sa svemirskim brodom Vostok – 1 u mjerilu 1:20, iz stalnog postava Tehničkoga muzeja.

Izložba će biti otvorena do 1. srpnja 2011.

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.