Istaknuto

Međunarodna olimpijada iz astronomije i astrofizike 2022.

I ove je školske godine provedba programa Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike u nadležnosti Hrvatskog astronomskog društva uz pomoć Zvjezdarnice Zagreb – Zagrebačkog astronomskog saveza i Astronomsko astronautičkog društva “Zagreb”. Ovogodišnja 15. IOAA održana je od 14. do 22. kolovoza 2022. g. Olimpijada je trebala biti održana u Kijevu (Ukrajina), a zbog rata mjesto održavanja prebačeno je u Kutaisi (Gruzija). Timovi koji su se odlučili za on-line sudjelovanje nisu bili u službenoj konkurenciji.
Na ovogodišnjoj olimpijadi sudjelovalo je 209 učenika iz 37 država (6 država imalo je po dva tima), a uz njih dio timova odlučio se za on-line sudjelovanje izvan službene konkurencije. Članovi tima iz Hrvatske bili su: Marko Ercegović, Barbara Mustapić, Borna Perković, Amalija Rafaj Škriljevečki i David Vodopija. Zadaci su bili podijeljeni u tri skupine: teorijski, praktični i opažački. Nažalost, ove godine nepovoljni vremenski uvjeti nisu dopustili da opažački dio bude proveden tijekom noći, nego su smišljeni alternativni zadaci simuliranim opažanjem teleskopima tijekom dana, što učenicima predstavljalo dodatan problem. Da su teorijski dio i analiza podataka bili veoma zahtjevni govori i činjenica da je samo tri učenika uspjelo riješiti teorijski dio s preko 70%, a obradu podataka preko 67% ukupnih bodova. Najbolji uspjeh među našim učenicima ostvario je Borna Perković osvojivši brončanu medalju. Kako bi se osigurala regularnost natjecanja učenici su bili odvojeni od voditelja koji su sudjelovali u radu međunarodnog povjerenstva i pregledavali rješenja učenika kako bi mogli uložiti žalbu u slučaju da se ne slažu s ocjenom osobe koja je ispravljala pojedini zadatak. Stručni voditelji na ovogodišnjoj IOAA bili su Damir Hržina i Stefan Cikota.
Ovogodišnji program Međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike sufinancirali su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Zagreb – Gradski ured za obrazovanje, Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez, Astronomsko astronautičko društvo “Zagreb” i Hrvatsko astronomsko društvo.
(preneseno sa stranica Zvjezdarnica Zagreb – Zagrebački astronomski savez)