2. Festival Sunca i svjetlosti u crkvi Sv. Križa u Ninu

Turistička zajednica grada Nina drugu godinu za redom realizira manifestaciju Festival sunca i svjetlosti u crkvi sv. Križa u Ninu, pod pokroviteljstvom Grada Nina koji će se održati u ponedjeljak, 21.6.2010. Manifestacija se temelji na valorizaciji astronomskog i arhitektonskog značaja crkve sv. Križa. Značaj festivala u čijem su središtu crkva sv. Križa i Sunce očituje se u novom promišljanju i novom marketinškom komuniciranju već poznatog spomenika kulture kroz dosada nepoznati fenomen koji se nalazi tu među nama, dosada malo poznat, znanstveno i stručno zanimljiv, a turistički atraktivan na nacionalnom i međunarodnom planu. Cjelodnevni program (detaljnije pod opširnije) će obuhvaćati promatranje sunčevih sjena na crkvi Sv. Križa, dječju likovnu radionicu, prikazivanje filma „Broj iz svjetlosti“ te predavanja na temu „Svjetlost, Sunce i crkva sv. Križa“.


Program događanja:

11:20 Individualni dolazak do crkve sv. Križa zbog „igre sunca u crkvi sv. Križa“
11:30 Promatranje sunčevih sjena na crkvi sv.Križa u trenutku suncostaja (solsticija)
11:30 Dječja likovna radionica kod crkve sv. Križa
          Tema: crkva sv. Križa za vrijeme suncostaja
          Ciljna grupa: djeca iz Nina, djeca posjetitelja i ostali zainteresirani
Potrebno je donijeti papir i pribor za crtanje; sudjelovati mogu odrasli skloni  likovnom izražavanju; organizator osigurava malu količinu papira i ugljena za crtanje
          (u slučaju lošeg vremena radionica će se održati u Baroknoj kući u Ninu)
20:00 Prikazivanje filma „Broj iz svjetlosti“ Mladena Pejakovića u Baroknoj kući
20:15 Predavanja na teme: Svjetlost, Sunce i crkva sv. Križa
 
Predavači na stručnom i znanstvenom skupu su: dr. sc. Tomislav Živković s Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, prof. Julijan Domanovac, dipl.ing. arhitekture, odgojiteljice dječjeg vrtića «Morska vila» Nin i volonterke iz O.š. «Petar Zoranić» Nin.

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.