Osnovno novo astronomsko društvo Vega u čakovcu

Nakon dugog niza godina neaktivnosti Međimurje je konačno ponovo dobilo astronomsko društvo. U subotu, 6. Veljače 2010. u čakovcu, osnovano je astronomsko društvo VEGA. Ono je rezultat rada nekoliko pojedinaca koji se već duže vrijeme bave amaterski astronomijom.


   Sve je počelo prije nekoliko godina kada je nabavljen teleskop što je pokrenulo zanimanje za astrofotografiju, gdje se je nekolicina pojedinanca ponesena ljepotom svemira i željom za novim saznanjima odlučila za pokretanje udruge.

   Unatoč velikim željama i planovima AD Vega je za sada malo društvo, što je prepoznao i grad čakovec, te ustupio društvu na korištenje zvjezdarnicu u prigradskom mjestu Savska Ves koja na tom području postoji još od 1971. godine. Na zvjezdarnici je i teleskop, motorizirani refraktor Tasco 108/1600 mm kojeg je još 1974. godine nabavilo tadašnje AD čakovec. Nažalost zvjezdarnica dugo vremena nije bila korištena i potrebna je obnova, kako samog objekta tako i teleskopa. 
  
   Cijeli projekt krenuo je zahvaljujući dvojici entuzijasta: Zoranu Novaku i Miroslavu Smoliću, koji su i izabrani za predstavnike društva. Sa obzirom na veliki interes mladih jedan od planova je zvjezdarnicu jednog dana pretvoriti u edukacijski centar. 

vega2.jpg
Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.