Predavanje u Rijeci – Jedna zimska noć

U utorak, 21. prosinca 2010. u planetariju Astronomskog centra Rijeka (Rijeka, Sveti križ 33) u 19:30 sati održati će se predavanje na temu: "Jedna zimska noć". Predavač je Ante Radonić, a ulaz je slobodan. Sažetak predavanja je u nastavku.

Sažetak:
Posjetitelji će se upoznati sa izgledom zvjezdanog neba u posljednjoj jesenskoj večeri i u prvom zimskom jutru. Vidjet ćemo koji su planeti sada vidljivi na našem nebu i saznat ćemo kako možemo lako pronaći planete na nebu. Sada je na večernjem nebu dobro vidljiv planet Jupiter a u ranim jutarnjim satima možemo promatrati Veneru i Saturn. Saznat ćemo nešto i o potpunoj pomrčini Mjeseca koja nastupa u utorak, 21. prosinca ali koja nije vidljiva iz naših krajeva. Upoznat ćemo najsjajnije i najljepše zvijezde. Saznat ćemo koje su posebnosti našeg neba upravo za ovogodišnji Božić i predstojeću novogodišnju noć. Poslije predavanja posjetitelji će moći postavljati pitanja o svemiru i istraživanju svemira.
Astronomski početak zime je u srijedu, 22. prosinca u 0 sati i 38 minuta. Posjetitelji će se upoznati sa značenjem pojma zimskog suncostaja i o tome kako, kada i zašto počinje zima.

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.