Predavanje o svemirskoj prašini

U srijedu 20.1.2010. na Zagrebačkoj zvjezdarnici u Opatičkoj 22 na Gornjem gradu održat će se znanstveno-popularno predavanje pod nazivom "Svemirska prašina — kratak izlet u svijet infracrvene astronomije". O tome zašto je zanimljiva i kako se istražuje prašina od koje smo svi nastali pričat će bivši student fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, a danas znanstveni novak na Odjelu za fiziku Sveučilišta u Rijeci, dipl. ing. Tomislav Jurkić.


Razvoj velikih infracrvenih teleskopa i detektora u posljednjih desetak godina omogućio je astronomima uvid u do tada neotkrivene tajne svemirske prašine, te zapanjujuća otkrića cijelog niza novih fenomena, posebno oko mladih zvijezda. Nova istraživanja ukazala su na izvanredan značaj prašine u astronomiji, posebno u rađanju i evoluciji zvijezda, ali i u galaktičkoj astronomiji. Prašina je postala neizostavan element prilikom istraživanja ranih i vrlo kasnih faza zvjezdane evolucije.

Veliki broj različitih spojeva, molekula, pravilnih i nepravilnih struktura zaintrigirali su astronome, a posebno mjesto pripada cijelom nizu ugljikovodika koji predstavljaju bazu života na Zemlji. Danas je poznato da oko mladih zvijezda nastaju prašinasti diskovi i ovojnice koji dovode do nastanka protoplanetarnih diskova u kojima se rađaju planeti. Stoga je istraživanje takvih diskova, posebno njihovog razvoja, jedno od ključnih pitanja moderne astronomije.

Intenzivni razvoj infracrvene interferometrije omogućio je promatranje vrlo sitnih detalja prašinastih diskova i ovojnica, na skalama dovoljno malim za razvoj planeta poput Zemlje. U posljednjim fazama razvoja zvijezda, neposredno prije smrti, hladnije zvijezde postaju izrazito aktivne u izbacivanju molekula i atoma koji se kondenziraju u prašinastu ovojnicu. O svemu ovome, pa i više, reći će nam dipl.inž. Tomislav Jurkić s Odjela za fiziku Sveučilišta u Rijeci.

Predavanje će se održati na Zagrebačkoj zvjezdarnici (Opatička 22) u srijedu 20.1.2010. s početkom u 20 sati. Ulaz je slobodan.

jurkic_svemirska_praina.jpg

(Preneseno sa stranica Zagrebačke zvjezdarnice.)

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.