Noć pod zvijezdama na „Ruđeru“, 2.7.2009

Institut Ruđer Bošković i Hrvatsko astronomsko društvo pozivaju Vas na Noć pod zvijezdama na ‘Ruđeru’ koja će se održati u četvrtak, 2. srpnja 2009. godine s početkom u 22 sata na Institutu Ruđer Bošković, Bijenička cesta 54, Zagreb. Promatranje noćnog neba organizira se u sklopu obilježavanja Međunarodne godine astronomije te u susret proslavi 60. godišnjice Instituta Ruđer Bošković.


U sklopu programa posjetitelji će u imati priliku pogledati NASA-in dokumentarni film o prvim koracima čovjeka po Mjesecu s početkom u 20 sati, a nakon filma naši će ih astronomi volonteri uputiti u tajne svemira i pomoći im da kroz teleskop pronađu Mjesec, Saturn, Messierove objekte, zvijezde Albireo, Mizar i Alkor. Ova promatranja najbolja su prilika da građanima pokažemo kako je to bilo prije 400 godina kada je Galileo Galilei po prvi puta okrenuo svoj teleskop i otkrivao ljepote svemira ili kada je već u 18. stoljeću Josip Ruđer Bošković u svojoj zvjezdarnici u Milanu uz pomoć atomistike predvidio postojanje zvijezda s vrlo gustom i vrlo razrijeđenom materijom tzv. divove i patuljke, koji su otkriveni tek u 20. stoljeću. Želja je organizatora ovim događajem pružiti građanima jedinstveno astronomsko iskustvo, a tko zna možda nekome pođe za rukom pronaći baš onaj krater na Mjesecu koji nosi ime slavnog Ruđera Boškovića.

Institut ‘Ruđer Bošković’ organiziranjem događaja kao što su Otvoreni dani ili Noć pod zvijezdama na ‘Ruđeru’ nastoji tajne i ljepote znanosti podijeliti sa svojim kolegama i studentima te ih približiti hrvatskim građanima. S obzirom da 2010. godine Institut obilježava 60. godišnjicu svojega postojanja, tijekom sljedeće godine planiramo nekoliko ovakvih događanja.

noc-rudjer.jpg

SAŽETAK PROGRAMA:

20:00 – 21:45h
Projekcija NASA-ina dokumentarnog filma
(III. Krilo, Dvorana III)

22:00 – 00:00h
Promatranje neba
(Odbojkaško igralište IRB-a)

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.