Javno promatranje teleskopima za građanstvo, 23.4.2010

Astronomsko društvo Beskraj iz Zagreba održati će u petak, 23.4.2010 s početkom u 20h javno promatranje teleskopima za građanstvo sa livade Cmrok u Zagrebu. Povod je povoljni položaj planeta Mars i Saturn, a građani ce moći uživati i u pogledu na Mjesec. Također, javnosti će se predstaviti inicijativa koju je pokrenula skupina stručnjaka okupljenih od strane Prof. dr. Danka Bosanca, predsjednika Hrvatskog astronomskog društva, za donošenje uredbe kojom bi se u Hrvatskoj koristila isključivo ekološka rasvjeta.

Porast svjetlosnog onečišćenja čini ozbiljan problem u nepotrebnom rasipanju električne energije, te uzrokuje čitav niz zdravstvenih, ekoloških, ekonomskih i sigurnosnih problema, te onemogućuje novim naraštajima pogled na tamno, zvijezdama obasuto noćno nebo.

članovi AD Beskraj postaviti će nekoliko teleskopa na livadu, a svi zainteresirani će moći besplatno uživati u pogledu na planete. Također će se dijeliti i informativni letci o svjetlosnom onečišćenju. U slučaju naoblake ili kise, promatranje se odgađa za subotu, 24. travnja u isto vrijeme na istom mjestu.

Za sve dodatne infromacije možete kontaktirati Borisa štromara na mail boris.stromar@gmail.com

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.