IAYC 2009 – ljetni astronomski kamp za mlade

IAYC (www.iayc.org) je skraćenica za International Astronomical Youth Camp, ili na hrvatskom – Međunarnodni astronomski kamp za mlade. Svakog ljeta posljednjih 45 godina održava se na nekom drugom mjestu u Europi. Ove godine održat će se u Poljskoj, 2008. se održao u Njemačkoj, 2007. u češkoj, a prije toga u španjolskoj, Francuskoj, pa čak i u državama Sjeverne Afrike!
 

Sedamdesetak mladih zainteresiranih za astronomiju druže se i rade na individualnim projektima tijekom tri tjedna, pod vodstvom deseteročlanog tima studenata – volontera iz svih dijelova Europe. IAYC nije ljetna škola i nema predavanja – svaki sudionik istražuje i otkriva dio astronomije koji ga zanima uz pomoć prijatelja iz cijelog svijeta, tvoreći tako jedinstvenu atmosferu izmješanih kultura koja je specifična za ovaj kamp.

Sudionik može biti bilo tko stariji od 16 i mlađi od 24 godine s interesom za astronomiju. Nikakvo predznanje nije nužno, bitan je interes za znanost općenito ili specifično za astronomiju, te volja da se u tri tjedna završi vlastiti mali projekt. Službeni jezik kampa je engleski, pa se očekuje sposobnost sporazumijevanja na engleskom bez korištenja rječnika. Dolazak u kamp je izvrsna prilika za upoznavanje ljudi iz svih krajeva svijeta – različitih kultura i navika – koji obično ostaju prijatelji dugo nakon završetka kampa.

Život u kampu organiziran je tako da odgovara astronomskim aktivnostima. Nakon cijele noći promatranja, ustaje se oko podne, kada se poslužuje doručak. Nakon njega slijede dva sata rada na projektu unutar radne grupe koju sudionik može odabrati već pri slanju prijave za sudjelovanje. Nakon rada, u slobodno vrijeme, organiziraju se sportska natjecanja, radionice plesa i različitih vještina ili se sudionici jednostavno druže… kako kome odgovara. Nakon ručka u 18 sati, slijedi neastronomski program – organizirano druženje svih sudionika kampa u grupnim igrama, prezentaciji vlastite kulture, ratu vodenim balonima, natjecanju u gradnji, improviziranju lutkarske predstave… Od 22 sata do večere u ponoć ponovno se radi, a nakon toga – ako vremenske prilike dopuštaju – slijede astronomska promatranja teleskopima! Jedan dan u tri tjedna provodi se na izletu u prirodi, a jedan dan je u potpunosti slobodan od organiziranih aktivnosti.

Radne grupe su uvijek organizirane tako da se nađe ponešto za svakoga. Svaka grupa ima 7 do 9 članova i voditelja koji je bio sudionik kampa nekoliko puta. Na projektima se radi individualno ili u manjima timovima od dvoje ili troje. Voditelj ima dužnost pomagati svim članovima radne grupe, no na njima je odluka koliko će izazovan problem odabrati, na koji će ga način riješiti i kako će ga na kraju kampa prezentirati u izvješću koje će biti izdano u obliku knjige zajedno s projektima svih ostalih sudionika. Projekt ne mora uopće biti velik i težak, bitnije je da bude zanimljiv i izazovan onome tko se njime bavi! Teme koje će biti pokrivene u radnim grupama, a i neke ideje za projekte, nalaze se u opisima radnih grupa na stranici www.iayc.org/next_camp.php.

IAYC organizira nevladina udruga IWA e.V., originalno registrirana u Njemačkoj. članovi su većinom studenti i mladi znanstvenici s velikim iskustvom u organizaciji ovakvih kampova. Udruga nema nikakvih financijskih interesa u organizaciji kampa – svi članovi su volonteri koji su i sami ranije sudjelovali u kampu. Među članovima ima i Hrvata, a za sve dodatne informacije i iskustva vezana za sudjelovanje na kampu, može ih se kontaktirati na cro-iayc@gmail.com. Službena informativna e-mail adresa (za engleski jezik) je info@iayc.org.

Slike s kampova proteklih godina pogledajte ovdje i ovdje!

Pripremio i napisao: Mislav Baloković

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.