Festival znanosti, 20.-25.4.2009

fznanosti0409.jpg

Već sedmu godinu u Hrvatskoj se održava festival znanosti, a ove godine je posvećen temama koje su obilježila dva velikana svjetske znanosti čija su razmišljanja promijenila svijet i svjetonazore.

U čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina (1809. – 1882.) tema je ovogodišnjega Festivala znanosti – evolucija. što je život, kako je nastao, koliko zaista znamo o porijeklu vrsta, porijeklu čovjeka, što je teorija evolucije i koja pitanja pred nas postavlja, kreacionizam nasuprot evolucionizmu i mnoge druge intrigantne teme naći će se na programima Festivala u hrvatskim gradovima te u brojnim interaktivnim sadržajima u sklopu kojih će posjetitelji moći i sami o njima raspravljati sa znanstvenicima, gostima Festivala.

2009. je godina i Međunarodne godine astronomije, godina u kojoj slavimo velika otkrića oca fizike – Galilea Galileija (1564. – 1642.), čovjeka koji je prije četiri stoljeća, davne 1609. godine prvi uperio teleskop u noćno nebo i otkrio da "izgleda (da) svemir nije samo zagonetniji od onoga što pretpostavljamo, već je zagonetniji i od onoga što uopće možemo pretpostaviti". Upravo će zbog toga i ovogodišnji Festival znanosti prigodno obilježiti godinu posvećenu astronomiji – sretnoj znanosti koja, kako reče Francois Arago, nema potrebe za ukrašavanjem.

Festival znanosti se održava u ukupno 8 gradova u Hrvatskoj – Lošinj, Osijek, Rab, Rijeka, Split, Starigrad, Zadar i Zagreb.

Program festivala znanosti u Zagrebu je dostupan ovdje.

Cijelokupni program festivala možete pronaći na web stranicama festivala – www.festivalznanosti.hr

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.