Dani Ruđera Boškovića u Tehničkom muzeju

Povodom 300. obljetnice rođenja Ruđera Boškovića, u Tehničkom muzeju u Zagrebu održati će se manifestacija Dani Ruđera Boškovića (18.-20.5.2011). U okviru ove akcije održati će se tri popularno-znanstvena predavanja za građanstvo. Ulaz na ova predavanja je slobodan. Detalji o poredavanjima i sažetci su u nastavku.

Na sam dan, kada se prije točno tri stoljeća rodio Ruđer Bošković,
u srijedu, 18. svibnja 2011. u 18 sati održati će se predavanje:

Genijalne ideje Ruđera Boškovića

Predavač je Stipe Kutleša.

U predavanju će se istaknuti najvažniji doprinosi Ruđera Boškovića pojedinim znanostima i pokazati da su njegove ideje doista genijalne. Mnoge od tih ideja bile su prvijenci i neke su se tek u kasnijoj znanosti ostvarile, a neke još nisu. Izvor njegovih ideja je uglavnom u apriornim principima i dosljednim misaonim izvodima iz njih.


U četvrtak, 19. svibnja u 18 sati održati će se predavanje:

Ruđer Bošković vizionar  moderne znanosti

Predavač je Mladen Martinis.

Ruđer Bosković je bio dominantna znanstvena figura u prvoj polovici 18. – stog stoljeća, ali njegovo kapitalno djelo Teorija prirodne filozofije i jedinstveni zakon sila tek danas dobivaju punu znanstvenu opravdanost. Njegovu ideju o neprobojnim fizikalnim točkama danas prepoznajemo kao fermione. Njegova univerzalna sila  na tragu je danasnjih teorija ujedinjenja svih prirodnih sila. Predavanje će obuhvatiti ova zapažanja kao i neka druga koja tek dobivaju na važnosti kao npr. oscilirajući svemir.

U petak, 20. svibnja u 18 sati održati će se predavanje:

Astronomski izazovi u stoljeću Ruđera Boškovića

Predavač je Tatjana Kren.

Bit će dan osvrt na problem gibanja Zemlje i Boškovićev stav o tom pitanju, razvoj teleskopa, osnivanje zvjezdarnica, posebno Boškovićeve u Breri i drugo.


Ulaz na predavanja je slobodan.
Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

dani_rudera_boskovica_2011.jpg
Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.