Meteori – golim okom

Početkom prosinca 2009 izlazi knjiga Meteori – golim okom autora Nikole Biliškova. Vjerujemo korisna knjiga za sve astronome, pogotovo one koji se specijaliziraju za opažanje i kartografiju meteora.

meteori7b.jpg

Naslov "Meteori – golim okom" govori da su tema knjige meteori, i to viđeni golim okom. Knjiga je, dakle, posvečena dobroj staroj vizualnoj metodi promatranja, metodi u kojoj nam nije potrebna nikakva instrumentacija, osim nasih očiju.

Podijelio sam je u dvije cjeline. U prvom dijelu obrađeni su sami meteori. Tu sam pratio razvitak naše spoznaje tog fenomena. Prvo je poglavlje zato posvečeno mitologiji. Možda će takvo otvaranje knjige nekoga iznenaditi, ali mitološke predodžbe prethode znanosti. A znanost o meteorima ima svoju povijest, koja je obrađena u 2. poglavlju. Tu je, naravno, obrađena i povijest meteorske astronomije u Hrvatskoj. Ovdje su ostale mnoge rupe i nepoznanice, ali to je prvi put da je povijest meteorske astronomije u Hrvatskoj dana na jednom mjestu. Slijedi poglavlje u kojemu govorim o suvremenim predodžbama o meteorima. Poglavlje se zove "što su meteori?" i u njemu su dani osnovni koncepti, a naći ćete u njemu i nomenklaturu, koja je konačno morala biti napisana, zbog mnogih terminoloških dubioza što stalno prate meteorsku astronomiju u nas. Slijedi fizika meteorskih pojava, poglavlje u kojem je detaljno obradena interakcija meteoroida s atmosferom. I tu završava prvi dio knjige.

Drugi dio knjige se zove "Promatranje meteora", a mogao sam ga nasloviti i "što ja mogu učiniti?" ili "Kako možemo doprinijeti znanju o meteorima?" Taj dio kreće s poglavljem "Promatranje meteora", gdje je iznesena "kuharica", tj. kako promatrati, šta zapisivati (snimati na diktafon ili slično), sto činiti kad nam iznad glava bijesni meteorska oluja, kako preživjeti na promatranjima pri temperaturama daleko ispod nule itd. itd. Eto, sad smo vidjeli meteore, tj. imamo sirove podatke, koje treba obraditi. A obrada je zapravo prilično zahtjevna, tako da je poglavlje "Analiza promatranja" najveće i sadrži najveći broj tablica, formula i sl. Sve je uskladeno sa standardima Međunarodne meteorske organizacije Na kraju ćete naći opis nekih najatraktivnijih meteorskih potoka.

Tu su gotova dva dijela od kojih se knjiga sastoji, ali sama knjiga fizički nije time zakljućena. U nekoliko dodataka naći ćete kako se računa longituda Sunca, lokalno zvjezdano vrijeme, naučit ćete se prebacivati iz Gregorijanskog u Julijanski kalendar, naći ćete tu i osnove sferne trigonometrije. Onda slijedi tablica meteorskih potoka (s njihovim karakteristikama, koje trenutno vrijede) pa poligoni za određivanje granične magnitude. Prava knjiga te vrste ne bi bila potpuna bez indeksa, tako da je opremljena i time, a svako poglavlje prati i opširna bibliografija.

Mislim da će ova njiga biti dobar izvor informacija svima koji se žele ili se već bave meteorima. Početnicima to može služiti kao udžbenik, amaterima kao priručnik i kao inspirativno štivo za daljnji rad na meteorima, a mislim da će i profesionalci tu naći dosta duhovne hrane za sebe.

Izdavač je Sveučilišna knjižara (nakladničko poduzeće, koje je ‘kčerka’ Izvora), a knjiga bi se u prodaji trebala pojaviti pocetkom prosinca.

Ante Soza

Autor: Ante Soza

Test bio

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.