Aktivnosti HADa – 2018. godina

thumb_astronomska-lj-skola-2018.jpg


IZVJEšćE NASTAVNE SEKCIJE

članovi HAD-a bili su aktivno uključeni u tradicijske obrazovne i popularizacijske programe. Sudjelovali su u radu povjerenstava za natjecanja iz astronomije, a kao mentori ili članovi povjerenstva sudjelovali su na svim razinama natjecanja iz astronomije koja provodi Agencija za odgoj i obrazovanje. Isto tako, bili su uključeni kao predavači ili voditelji, na stručnim aktivima i seminarima, radionicama za učenike, terenskim opažanjima, kao i na Ljetnoj astronomskoj školi  održanoj u Josipdolu. Provedene su i uobičajene obrazovne i popularizacijske aktivnosti na području Grada Zagreba i u drugim mjestima.
U suradnji sa Zvjezdarnicom Zagreb realiziran je zajednički program "Mala škola astronomije u španskom" (voditeljica Višnja Srdelić). Održano je 6 radionica za učenike Oš Tituš Brezovački , Zagreb i jedna radionica u knjižnici špansko jug, Zagreb. Provedeno je i terensko opažanje za sudionike (upoznavanje astrognozije).

thumb_astronomska-lj-skola-2018.jpg
Hrvatsko astronomsko društvo i Zvjezdarnica Zagreb organizirali su sudjelovanje naših učenika na trećoj međunarodnoj radionici iz astronomije i astrofizike (International Workshop on Astronomy and Astrophysics) održanoj u Zanki, Mađarska, od 1. do 8. rujna 2018. Ta aktivnost je svojevrsna priprema za međunarodnu olimpijadu. Hrvatski olimpijski tim iz astronomije i astrofizike sačinjavala su petorica učenika i 2 voditelja, Damir Hržina i Ivan Romštajn. Damir Hržina je održao predavanje "Sferna astronomija".

članovi Hrvatskog astronomskog društva Damir Hržina i Ivan Romštajn ujedno su bili voditelji našeg olimpijskog tima na XII. Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, održanoj u Pekingu, Kina, od 3. do 12. studenog 2018. godine, na kojoj je sudjelovalo petero učenika iz Hrvatske: Petra Brčić, Neva Dobrić, Patrik Kukić, Domagoj Perković i Marija Kosić (učenik Ilija Srpak nije bio u mogućnosti sudjelovati). Najbolji uspjeh od naših učenika ostvario je Domagoj Perković osvojivši pohvalu.
Kao suorganizator 49. Astronomske ljetne škole Hrvatsko astronomsko društvo osiguralo je sudjelovanje dvojice svojih članova, voditelja učeničkih skupina, Željku Ruščić i Filipa šterca. Pored realizacije programa rada svojih skupina, oni su sudjelovali i u drugim stručnim i organizacijskim poslovima. škola je održana od 15. do 22. srnja 2018. u Josipdolu.

Ivana Matić, prof.
voditeljica nastavne sekcije HAD-a


IZVJEšćE ZNANSTVENE SEKCIJE

thumb_isest2018-group-photo.jpgZnanstveni rad članova HAD-a odvijao se u okviru EU znanstveno-istraživačkih projekata na kojima je pored glavnih istraživača uključeno 10 suradnika i 6 znanstvenih novaka te u sklopu više međunarodnih projekata i kolaboracija u koje su aktivno uključeni (COMESEPeHEROESSOLARNET  u okviru FP7, MAGIC i dr.) te u okviru HrZZ projekta SOLSTEL  pokrenutoga u 2014. godini.


U 2018. godini članovi HAD-a ostvarili su brojne međunarodne suradnje, znanstvene boravke na raznim europskim institucijama i sveučilištima, publicirali znanstvene radove u indeksiranim časopisima iz područja astronomije i astrofizike (Astronomy and Astrophysics, Solar Physics, Astrophysical Journal, Astrophysics and Space Science itd.) a istraživanja predstavljali na međunarodnim znanstvenim skupovima.

HAD je bio pokrovitelj konferencije: XVIth Hvar Astrophysical Colloquium, International Study of Earth-affecting Solar Transients, ISEST 2018 Workshop , koja je održana od 24.do 28. rujna 2018., u Hvaru. Osigurao je sudjelovanje dvojice svojih članova, Domagoja Ruždjaka i Ivice škokića, koji su bili članovi mjesnog organizacijskog odbora i aktivno sudjelovali u radu konferencije.

Dana 5. prosinca 2018. održan je u Zvjezdarnici Zagreb seminar HAD-a (javno predavanje): "Planetary habitability and Stellar activity", predavač Prof. Dr. Arnold Hanslmeier s Instituta za geofiziku, astrofiziku i meteorologiju, Graz, Austrija.
HAD je bio pokrovitelj Austrijsko-Hrvatske znanstvene radionice: fizika Sunca i heliosfere“. održane u Zvjezdarnici Zagreb od 6. do 8. prosinca 2018. Radionica je održana u sklopu bilateralnog austrijsko-hrvatskog projekta “Development of the Drag-Based-Ensemble Model for studies on the propagation of solar storms (DBEM)” u kojem sudjeluju Opservatorij Hvar Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Institut za fiziku Sveučilišta u Grazu. Na radionici je sudjelovalo ukupno 26 znanstvenika i studenata sa Sveučilišta u Grazu, Opservatorija HvarPrirodoslovno-matematičkog fakulteta u ZagrebuSkolkovo instituta za znanost i tehnologiju te Zvjezdarnice Zagreb. Predstavljeno je niz aktualnih tema iz područja fizike Sunca te heliosfere, koje su kroz diskusiju i „hands-on“ aktivnosti dodatno razrađene. Radionica je zaključena dogovorima o budućoj znanstvenoj suradnji na razrađenim temama te planiranju slijedeće radionice sličnog tipa u Grazu 2019-te godine.