Aktivnosti HADA – 2017. godina

thumb_astronomska-lj-skola-2017.jpg

IZVJEšćE NASTAVNE SEKCIJE

članovi HAD-a bili su aktivno uključeni u rad povjerenstava za natjecanja iz astronomije i sudjelovali su kao mentori ili članovi povjerenstva na svim razinama natjecanja iz astronomije koja provodi Agencija za odgoj i obrazovanje. Isto tako, redovito su sudjelovali, kao predavači ili voditelji, na stručnim aktivima i seminarima, radionicama za učenike, terenskim opažanjima, kao i na Ljetnoj astronomskoj školi održanoj u Josipdolu. Provedene su i uobičajene obrazovne i popularizacijske aktivnosti na području Grada Zagreba i u drugim mjestima.

thumb_astronomska-lj-skola-2017.jpg
Hrvatsko astronomsko društvo suorganiziralo je III. susret i natjecanje triju država iz astronomije (glavni organizator Astronomsko-astronautičko društvo "Zagreb" – u sklopu priprema za sudjelovanje na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (IOAA) 2017. g. Program je održan na Medvednici, Tomislavov dom, od 30.8. do 1.9.2017. g. Na njemu su sudjelovali članovi nacionalnih olimpijskih timova iz Slovenije, Mađarske i Hrvatske pri čemu su simulirani uvjeti poput onih na IOAA. članovi društva sudjelovali su u pripremi i recenziranju zadataka i provedbi natjecanja. U pojedinačnoj kategoriji najbolje uspjehe polučili su:

1. Aleksej Jurca, Slovenija
2. Gémes Antal, Mađarska
3. Luka Govedič, Slovenija

Grupni dio natjecanja:
1. Mađarska
2. Slovenija
3. Hrvatska

Uspješno je organizirano sudjelovanje naših učenika na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike (IOAA) u Tajlandu. Ove godine sudjelovalo je ukupno 45 timova iz isto toliko država. Najbolji uspjeh od naših učenika ostvario je Ilija Srpak osvojivši, kao i prošle godine, brončanu medalju.

Povodom 25. obljetnice djelovanja društva održan je Sastanak nastavne sekcije Hrvatskoga astronomskog društva u Zvjezdarnici Zagreb, Opatička 22, Zagreb u utorak 5. prosinca 2017. s početkom u 18:15 sati, prema sljedećem programu:
Natalija Kirčenkova, prof. (Oš M.J. Zagorke, Zagreb), izlaganje "Primjer dobre prakse – projekt Svemir"
Snježana Horvatić, prof. i Ivana Matić, prof. (Oš B. Tonija, Samobor), izlaganje: "Učenje kroz igru u astronomiji"
Okrugli stol – nastava astronomije i izvannastavne aktivnosti. Sudjelovalo je četrnaest nastavnika i profesora, kao i nekoliko članova znanstvene sekcije društva i gostiju.

Ivana Matić, prof.
voditeljica nastavne sekcije HAD-a


IZVJEšćE ZNANSTVENE SEKCIJE


thumb_xv-hac-group-photo2.jpgZnanstveni rad članova HAD-a odvijao se u okviru EU znanstveno-istraživačkih projekata na kojima je pored glavnih istraživača uključeno 10 suradnika i 6 znanstvenih novaka te u sklopu više međunarodnih projekata i kolaboracija u koje su aktivno uključeni (COMESEPeHEROESSOLARNET u okviru FP7, MAGIC i dr.) te u okviru HrZZ projekta SOLSTEL pokrenutoga u 2014. godini.

U 2017. godini članovi HAD-a ostvarili su brojne međunarodne suradnje, znanstvene boravke na raznim europskim institucijama i sveučilištima, publicirali znanstvene radove u indeksiranim časopisima iz područja astronomije i astrofizike (Astronomy and Astrophysics, Solar Physics, Astrophysical Journal, Astrophysics and Space Science itd.) a istraživanja predstavljali na međunarodnim znanstvenim skupovima.

HAD je bio pokrovitelj konferencije: XVth Hvar Astrophysical Colloquium "45 years of Hvar Observatory and 20 years of ACT: The role of 1-m class telescopes now and in the future" ,održane na Hvaru od 17. do 20. listopada 2017. godine. Predstavnici HAD-a na konferenciji bili su Dragan Roša, Robert Beuc i Davor Sudar.

Prigodno izlaganje i seminar HAD-a povodom 25. godišnjice Hrvatskog astronomskog društva održan je u utorak 5. prosinca 2017. godine. Program se odvijao u prostorijama Zvjezdarnice, Opatička 22, prema sljedećem rasporedu:
19:30 izlaganje “što je dovelo do osnutka HAD-a“, dr. Goran Ivanišević; 20:00 Seminar HAD-a i javno predavanje: “From Exoplanets to Gravity waves – the last 25 years in Astrophysics“, predavač je prof. Arnold HanslmeierInstitut für Geophysik Astrophysik und Meteorologie, Graz, Austrija. Predavanje je održano na engleskom jeziku.

Dr. sc. Rajka Jurdana-šepić
voditeljica znanstvene sekcije HAD-a